Donacija Svratištu za beskućnike

Grupa B1 okupila građane da daruju nevoljnike

Grupa B1, 22.01.2020.

 

Svratištu za beskućnike u Novom Sadu Grupa B1 predala je donaciju građana - nekoliko džakova odeće, obuće i hrane.

Pomoć skromna, ali vredna. Skromna, jer to je samo delić onoga što je ovim nevoljnicima svakodnevno potrebno. Vredna, jer su Novosađani, koji su učestvovali u akciji, pokazali svest o nužnosti deljenja sa bližnjima,  empatiju i razumevanje za deo svojih sugrađana, koje je zadesila sudbina beskućništva.

 

Među darodavcima, između ostalih, bila su i dva novosadska obućara, članice viber grupe Ujvideki devojke i mnogobrojni ljudi dobre volje, svesni da je darivanje najmanje što može da se učini za ove nevoljnike.

 

Darodavce su okupili i animirali članovi Grupe B1.

 

Osim prikupljanja pomoći u odevnim predmetima i hrani, akciji kojoj se priključuje sve veći broj Novosađana, Grupa B1 nastojaće i na druge načine da pomogne beskućnicima, pre svega u njihovoj socijalizaciji, otklanjanju psiholoških nevolja, kao i informisanosti o njihovim ljudskim, građanskim, pravnim zdravstvenim i socijalnim pravima.

 

Svedoci smo da su beskućnici sve više žrtve neznanja, predrasuda i diskriminacije. Na ulici, većina nas takve ljude zaobilazi, zazire od njih iz raznih razloga, boji ih se, gadi, tera ih daleko od očiju, a neretko ih i kažnjava.

 

U  budućnosti Grupa B1 će posebno nastojati da doprinese promeni društvenog stava prema osobama čiji je dom ulica, svesni da se taj stav kreće od ignorisanja, preko osude, gađenja, agresije, do sporadičnog pomaganja u materijalnim dobrima…

 

U Svratište za beskućnike u Novom Sadu okrilje redovno pronalazi oko 30 ljudi, koji su iz različitih razloga dopali ulice i ovakvog načina života. Njima su, između osalog, zajednički život od danas do sutra, nepostojanje stalnih izvora prihoda, izolacija, samoizolacija i najčešće potpuno, ili, pak, delimično odsustvo efikasne i organizovane društvene zaštite. 

 

Comments: 0