Izolacija povećava porodično nasilje

Šifra za spas: Maska 19

Branislava Opranović, 08.04.2020

Dnevnik

            

Ne treba da zavara što je broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja u doba pandemije manji, to ne znači da se nasilje smanjilo. Jer mere izolacije zbog širenja zaraze izazvane korna virusom mogu samo da povećaju broj slučajeva porodičnog nasilje. Kako statistike pokazuju, to se i dešava gotovo u svim zemljama Evrope, jer izolacija čini da se smanjuju mogućnosti i načini na koje žrtva može da se obrati za pomoć.

           

Mreža Žene protiv nasilja upozorila je, još s početka uvođenja vanrednog stanja, da je u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci.  Posebno je skrenuta pažnja i od javnosti i nadležnih instutucija se ima u vidu izrazito teška i delikatna situacija u kojoj su se našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina. 

           

U Španiji se, ovih dana, zato pojavio, sad već opšteprihvaćeni model kada je prijavljivanje nasilja u pitanju, a ovih dana stižu vesti da je ovakav model ponašanja prihvaćen i u Francuskoj.

           

U francuskom gradu Nensi, jedna žena je ušetala u apoteku i izgovorila jednu reč. Ubrzo, potom policija je reagovala, a njen muž je bio uhapšen. Preplašena devojka je pružila ceduljicu, pisanu poruku, a apotekari su, čim su videli sadržaj, pozvali policiju.

                       

Kako je u većini zemalja dopušten samo odlazak do radnje ili apoteke, to su jedina mesta gde žrtva porodičnog nasilja može da potraži pomoć. U slučaju da ni u apoteci ne može da otvoreno razgovara, smišljena je širfra koja glasi - "maska 19".

         

Ova šifra i zvanično je usvojena u Francuskoj nakon što je glasnogovornik Marlene Šepe, francuske ministarke za jednakost, objavila da je to inicijativa francuske vlade da spreči porodično nasilje.

           

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Kristof Kastaner, objavio je da je došlo do povećanja od 36 odsto policijskih intervencija zbog porodičnog nasilja nakon što su uvedene mere izolacije, a francuska vlada objavila je da će izdvojiti sredstva za 20.000 noćenja u hotelskim sobama za žrtve porodičnog nasilja, kao i da će u supermarketima biti postavljeni centri za savetovanje za žrtve.

           

Francuska i Španija nisu jedini primeri zemalja koje beleže porast porodičnog nasilja. Simona Amerata, radnica skloništa za žene žrtve porodičnog nasilja iz Rima rekla je da i beleže porast porodičnog nasilja. Ona je napomenula da je i u uobičajenim okolnostima žrtvi teško da pobegne od nasilnika, a u današnje vreme je to gotovo nemoguće. Žrtva ne može da se skloni ni kod porodice ili prijatelja, beg od nasilnika je teži nego ikad.

 

antrfile

 

Alo za pomoć

 

U Srbiji za sada još nije prihvaćen evropski model šifrovanog apela.

 

Žrtve mogu da se obrate za pomoć na brojeve telefona:

Policija 192

Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja - 0800 100 007 

 

 

Comments: 0