Мeđunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca

Aplaudirajmo za naše volontere

Branislava Opranović, 08.05.2020.

Fotografija: Crveni krst Vojvodine
Fotografija: Crveni krst Vojvodine

Na rođendan Anri Dinana, osnivača Crvenog krsta, danas se obeležava Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u 2020. godini želi da skrene pažnju javnosti na snagu i veličinu globalne mreže Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u situaciji kada se ceo svet bori protiv pandemije izazvane virusom COVID-19.

 

Ove godine rođendan se obeležava kroz temu „ #APLAUDIRAJMO ZA NAŠE VOLONTERE I ZAPOSLENE ŠIROM SVETA“ sa ciljem da proširi razumevanje javnosti prema Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, naglašavajući količinu rada uloženog u pomoć ljudima koji su ugroženi pandemijom. To je prilika, poručuju iz Crvenog krsta Vojvodine, da pozdravimo svakodnevni ogroman rad koji ulažu milioni posvećenih volontera angažovanih na spasavawu i poboljšanju života ugroženih ljudi. Organizacija Crvenog krsta ne bi mogla da obavlja osnovnu delatnost bez podrške svoje volonterske mreže. Sa druge strane, volonteri potvrđuju da su zadovoljni i ponosni što mogu nešto da ponude i pomognu u svojoj lokalnoj zajednici i društvu uopšte. Na Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, slavimo hrabrost i dostignuća  volontera i zaposlenih. Od momenta pojave COVID-19 društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca su se uključivala u aktivnosti u svojim zemljama kako bi pružili informacije i pomogli najranjivijim grupama. Sa više od 3.6 miliona potvrđenih slučajeva, stotine hiljada volontera i zaposlenih u nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca su se uključili kako bili podrška lokalnim zajednicama. Takođe, desetine hiljada ljudi su se priključili kao novi volonteri.

 

- Od početka krize u martu, prema poslednjim podacima, organizacije Crvenog krsta u Vojvodini su pružile pomoć pojedincima ukupno 106.000 puta, odnosno obuhvaćeno je preko 64.000 domaćinstava – iznosi portparol Crvenog krsta Vojvodine Dušan Mijatović. - Uz koordinaciju od strane 163 profesionalno zaposlenih u organizacijama Crvenog krsta u Vojvodini, 867 volontera je poklonilo 69.720 sati svog vremena da bi pomogli drugima. Kako bi se sve aktivnosti sprovele ukupno je pređeno više od 86.000 kilometara. Samo iz magacina Crvenog krsta Vojvodine distribuirano je 82 tone pomoći ka organizacijama Crvenog krsta u Vojvodini.

 

Volonteri i zaposleni su angažovani na poslovima pomoći starijim od 65 godina, kojima je zbog zabrane kretanja bila potrebna pomoć oko nabavke osnovih životnih namirnica i lekova, radu na podeli paketa hrane i higijene socijalno ugroženim licima, podršci pri podizanju novca i dezinfekciji bankomata, podeli zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava, distribuciji obroka korisnicima narodne kuhinje. U ovoj situaciji, u kojoj je briga za svakog čoveka na prvom mestu u svakoj zajednici, Crveni krst Vojvodine se. pored svih ovih aktivnosti delovanja u nesrećama, usmerio i na pomoć pomagačima, odnosno na psihosocijalnu podršku volonterima koji su u prvoj liniji delovanja.

 

Jedini prihvatljiv način funkcionisanja u okvirima zaštite i samozaštite i mera ograničenog kretanja, sa mogućnošću da se dopre do svih, bio je telefonsko, Viber i onlajn komuniciranje. Crveni krst Vojvodine je napravio Viber zajednicu „Volonteri Crvenog krsta“ sa idejom da na jednom mestu, u virtuelnom svetu, okupi volontere i pruži im podršku u toku ove vanredne situacije. U početku je zamisao bila da zajednica bude za volontere iz organizacija Crvenog krsta u Vojvodini, ali su se vrlo brzo priključili volonteri iz cele Srbije, tako da ih trenutno ima preko 300. U Zajednici su volonteri imali priliku da razmenjuju svoja iskustva, osećanja, ideje, probleme. Takođe, stručni tim psihologa im je bio 24 sata na raspolaganju, tako da su mogli dobiti psihosocijalnu podršku i savete kako da se izbore sa problemima, ali i mogućnost da obave razgovor sa psihologom ukoliko su želeli da sačuvaju svoju privatnost. Pored toga, profesionalci su se trudili da koliko god je moguće informišu volontere i obuče ih kako da se samozaštite, da usvoje veštine komunikacije, da se izbore sa stresom i da ih motivišu da nastave da volontiraju, jer bez njih Crveni krst ne bi mogao da funkcioniše. Viber zajednica je i dalje aktivna i volonteri se svakodnevno uključuju. Ova mreža se pokazala kao dobar način ne samo za pružanje pomoći u teškim trenucima, već i za druženje, smeh, osećaj zajedništva, razmenu pozitivne energije, što je svakako doprinelo da ona i dalje funkcioniše i motiviše volontere u njihovom angažovanju. Sa ciljem obezbeđivanja dovoljnih količina krvi organizacije Crvenog krsta u vojvođanskim gradovima i opštinama, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, redovno realizuju aktivnosti vezane za organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akcije se organizuju pod posebnim uslovima radi očuvanja bezbednosti dobrovoljnih davalaca, zaposlenih i volontera.

 

antrfile

Paketi za bebe rođene u nedelji CK

 

Od 8. do 15. maja, u nedelji Crvenog krsta, Crveni krst Vojvodine organizuje tradicionalnu akciju „Paket za novorođenu bebu“. Akcija se realizuje u saradnji sa organizacijama CK i porodilištima u Pokrajini. CK je pripremio 513 paketa sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova za sve bebe rođene u Nedelji Crvenog krsta. Umesto u porodilištima, paketi će biti dostavljeni na kućne adrese.

 

Comments: 0