Akcija Svratišta i Grupe B1 u vreme vanrednog stanja

Dar sugrađanima beskućnicima

Grupa B1, 30.04.2020.

Više od sedamdesetoro ljudi, naših sugrađana Novosađana, beskućnika nije tokom prvomajskih praznika ostalo poniženo i gladno. Članovi Grupe Budi jedan i socijalna radnica u Svratištu za beskućnike u Novom Sadu Ana Vujanić (uz razumevanje pretpostavljenih u Gerontološkom centru) uspeli su da obezbede hranu za beskućnike. Akcija, uz podršku privatnih prodavnica prehrambene robe, piljarnica i Novosađana, trajala je tokom predprazničnih dana, uz prekide zbog zabrane kretanja i vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije izazvane korona virusom.

 

Da, Grad Novi Sad obezbeđuje 2 sendviča dnevno za ljude bez krova nad glavom, Da, Gerontološki centar čiji su beskućnici štićenici, organizovao je njihovu skrb i u ovim za sve nas šokantnim i nepoznatim uslovima bitisanja, ponašanja i zdravstvene brige. Ali, birokratski uzusi pojavili su se kao teško premostiva prepreka. Sledovanje hleba i sastojaka za ta dva sendviča dnevno kao obrok za odrasle ljude u svakodnevnom strahu od gladi, planira se na godišnjem nivou. Dogodila se, međutim, nepredviđena situacija – izbila je epidemija izazvana opakom koronom, te su potrebe za hranom postale veće i češće i više ljudi se obraćalo Svratištu za pomoć. Taj jaz, tu rupu, popunili su uspešno se organizovavši u vanrednoj situaciji u roku od samo dva dana članovi Grupe B1, socijalni radnici Svratišta i pre svih Novosađani. Akcija je osmišljena i organizovana gotovo preko noći, a njen obim i uspeh značajan je ne samo zbog udela privatnih prodavnica prehrambene robe i njihovih vlasnika sa velikim srcem, već i zbog mnogih „bezimenih, anonimnih“ donacija Novosađana!

 

Ana je javila, Grupa B1 je reagovala, Novosađani nisu mnogo pitali – darovali su. Taj lanac spasio je, pre svega, poniženja naše sugrađane beskućnike. Hvala Novosađani!

 

 

 

 

Pomenimo ovog puta samo neke od vas – „Mikromarket“ darovao je mesec svakodnevnog sledovanja hleba, Musina piljarnica sa Detelinare gajbu crvenih jabuka, piljarnica u Stanoja Glavaša veliki paket svega („Znam ja kako je kad nema“ rekla je gospođa vlasnica), šefica prodavnice Goga (dok se njena firma ABC ne organizuje) časa nije časila, sama je iz svog džepa...

Da mnoge žene imaju sluha za delanje bez objašnjenja, bez nagovora i koristi, pokazale su i ovog puta saradnice Grupe B1, naše velike prijateljice Mirjana, Draženka, Svjetlana, Eleonora, Olja, Biljana, Ruška, Ljilja, Vera, Duda, Ivanka, Smiljana, Goca, Marina...

Ovo je jedna u nizu akcija koje Grupa B1 organizuje, naredne ackije slede, a o njima ćemo vas uskoro obavestiti. Hvala još jednom.

 

 

Comments: 0