Grupa Budi jedan darovala svratište za beskućnike

Za topliji tanjir

Branislava Opranović, 29.05.2020.

Da građanski aktivizam uz ruku vodilju nevladinih humanitarnih organizacija daje valjane, pouzdane, tople, korisne i rezultate za primer, pokazao je i jučerašnji događaj u Svratištu za beskućnike u Novom Sadu.

Priprema, istina mršavih, obroka u Dnevnoj stanici za beskućnike, jedinom mestu u Vojvodini otvorenih vrata i za vreme vanrednog stanja i policijskog časa – biće od juče za ljude bez krova nad glavom i one koji se brinu o njima bar za trunku lagodnija.

 

Grupa budi jedan (Grupa B1) uz poseban angažman članice Grupe, građanke N.P, darovala je Dnevnoj stanici za beskućnike (uz nekoliko vreća sa odećom) i svoju novu mikrotalasnu pećnicu (šta će joj kod kuće dve!), koja je zapravo, dar za useljenje Svratišta u nove prostorije u Futoškoj 46.

Uz pećnicu i odeću stiglo je još poklona, sakupljenih u roku samo nekoliko sati, razumevanjem, dobrim srcem još nekoliko Novosađanki, kao i spletom okolnosti.

 

Naime, građanka N.P. u dugim redovima koji su pratili nedavnu gotovo dvomesečnu agoniju izazvanu pandemijom, kisnula je jednog pre podneva s gospođom Desankom Janković Gaćanović. N.P. je, do tada nepoznatoj ženi, oprezno ponudila zaštitu od kiše:

-Ako želite imam pun automobil odeće, koju smo sakupili da darujemo onima koji nemaju, pa, ako se ne ljutite, mogu da vam “izvučem” jednu kabanicu… da ne kisnete…

„E, baš vam hvala vam, baš ste ljubazni, zašto bih se ljutila… Nego, kažite kako ja mogu da pomognem i priključim se akciji…“

 

Trebalo je, potom, tek nekoliko trenutaka da se žene razumeju, a samo nekoliko sati da odeća koju je iz svojih ormana i garderobera svojih prijateljica sakupila Desanka, pa da se auto N. P. još više “popuni” i dopuni darovima za ljude kojima je Svratište neretko jedini zaklon i utočište.

Odeću, čistu i opranu ljudi koriste i raduju joj se. Neki komadi se, zbog uslova u kojima beskućnici žive, mora baciti, a neki komadi se operu i ponovo koriste. Mikrotalasna pećnica, pak, koristiće svima ljima da im tanjir bude bar malo topliji. Samo kada bi – (pored razumevanje nadležnih o kojima ovog puta i u ovoj priči nije reč) – bilo još ko i da napuni tu mikrotalasnu. Da se u njoj greje nešto hrane, a i da se ne okreće prazna i zabadava!

 

Comments: 0