Nakon protesta građana zbog udaranja dečaka na biciklu u Novom Sadu

Krivična prijava i pokretanje istrage protiv policajca

Branislava Opranović, 17.07.2020.

Sektor unutrašnje kontrole podneo je krivičnu prijavu protiv policijskog službenika S.D. (35), zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se navodi da se S.D. sumnjiči da je 8. jula, tokom protesta, u Ulici Modene u Novom Sadu, zadao više udaraca rukama i nogama mladiću (19), koji je neposredno pre toga oboren sa bicikla. Tom prilikom zadao mu je lake telesne povrede.           

 

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu, u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijskom upravom u Novom Sadu, pokrenulo je istragu radi otkrivanja napadača i utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do povređivanja Đ.S. tokom protesta, navodi se u saopštenju tužilaštva.

 

Dečaka je policija tukla dok je tokom nereda koji su izbili na protestu vozio bicikli svojom uobičajenom rutom. Pripadnici policije su ga zbacili sa bicikla, a jedan od njih ga je šutirao dok je maloletnik ležao na pločniku. Na snimku , koji je vrlo brzo zahvaljujući deljenju na društvenim mrežama, videlo mnogo građana Srbije, jasno se vidi da  je jedan policajac vikao na njega, dok se drugi, zaleteo i šutnuo ga u glavu.

 

Reakcija sektora unutrašnje kontrole MUP, kao i saopštenje Osnovnog javnog Tužilaštva u Novom Sadu, usledilo je dan nakon protesta pred policijskom stanicom u Rumenačkoj ulici na Detelinari u Novom Sadu, u kojoj je zasposlen policijski službenik  S.D. osumnjičen da je tukao dečaka.

 

Na protestu su građani izrazili revolt protiv brutalnosti policije nad dečakom u Novom Sadu, kao i policijskog batinanja demonstranata u Beogradu i drugim gradovima Srbije. U isto vreme učesnici protesta zatražili su i puštanje na slobodu svih uhapšenih demonstranata u dosadašnjim protestima protiv vladajućeg režima u zemlji i u odbranu svojih prijatelja i sugrađana najavili svakodnevne oštrije akcije. Učesnici protesta zatražili su i smenu direktora poilicije Vladimira Rebića, kao i da se procesuiraju svi policajci koji su učestvovali u prebijanju građana, učesnika protesta.

 

Novosadski advokat Vladimir Belljanski, koga je angažovala porodica prebijenog dečaka u Novom Sadu, kaže da se „na snimku koji se deli na društvenim mrežama vidi da policajac u uniformi ruši dečaka s bicikla, da potom pritrčava policajac u civilu koji mladića udara kolenom, ali da se ne vidi da je onda prišao još jedan policajac u civilu koji mladića više puta udara“. Advokat dodaje da su mladića potom policajci ostavili da leži na ulici bez privođenja ili pružanja pomoći, a da su mu pomogli prolaznici. Beljanski je izneo i da je reč „o dečaku s posebnim potrebama koji nije u stanju da se sam stara o sebi i koji u svojoj rutini svakog dana vozi bicikl po gradu. Na žalost, našao se na mestu koje nije bilo dobro za njega, ali to ne daje policiji pravo da reaguje na način na koji je reagovala. Naneli su mu telesne povrede i ugrozili njegovo već ugroženo duševno stanje".

 

Udruženje "Autizam promena za 180" pisalo je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na autističnog mladića. U pismu se, između ostalog navodi da su  „pripadnici policije nasrnuli na osobu koja je prolazila biciklom, a jedan pripadnik službe ga je potom šutirao dok je nemoćan ležao na zemlji". Izrazili su nadu da će MUP u najkraćem mogućem roku, kao u slučajevima napada na novinare, utvrdi sve činjenice ovog događaja i da će kazniti počinioca i da će o tome obavestiti javnost. Dodali su da će u protivnom podneti krivične prijave protiv počinioca, kao i da će se obratimo međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih, posebno pravima osoba sa invaliditetom.

Branislava Opranović

 

antrfile

Nasilničko ponašanje prema novinaru RTS

 

Novosadska policija je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnela krivičnu prijavu protiv osobe (36) iz Bačkog Dobrog Polja, zbog sumnje da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje.

 

Sumnja se da je taj čovek tokom protesta na Trgu slobode u Novom Sadu, 8. jula ove godine, vređao i odgurnuo novinara dopisništva RTS, kao i snimatelja kome je pokušao da otme kameru iz ruke. Policija intenzivno traga za muškarcem koji je, neposredno posle toga, bacio i razbio kameru.

 

Snimatelj RTS je u ovom incidentu zadobio lake telesne povrede.

 

Comments: 0