Zbog policijske brutalnosti na protestima u Srbiji

Nevladine organizacije traže reakciju Ujedinjenih nacija

Grupa B1 Novi Sad, 15.07.2020.

Specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija protiv torture Nilsu Melceru, juče je 11 nevladinih organizacija iz Srbije poslalo apel da utiče na nadležne u Srbiji da sprovedu istragu zbog policijske brutalnosti na protestima u našoj zemlji.

 

U apelu, u kome je opisano 13 slučajeva policijske brutalnosti prema demonstrantima, navodi se da je najmanje nekoliko desetina građana pretrpelo postupanje policajaca “koje se može opisati samo kao nečovečno i ponižavajuće”, a koje se “u pojedinim slučajevima može predstaviti i kao mučenje”.

 

Potpisnici apela su 11 nevladinih organizacija okupljenih u Platformi za saradnju sa mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava (među njima su Beogradski centar za ljudska prava, inicijativa A11, Jukom i drugi).

 

U pismu Pored primera postupanja prema građanima koja se, kako se navodi, uglavnom zasnivaju na prekomernoj, neopravdanoj i nezakonitoj upotrebi sile policajaca, nevladine organizacije navode i zlostavljanja koja su počinili “neidentifikovani nedržavni akteri”.

 

“Imamo jake razloge da verujemo da oni pripadaju neformalnim kriminalnim grupama usko povezanim sa Ministarstvom unutrašnjih poslova”, navodi se u pismu.

 

Dodaje se da u neadekvatno postupanje policije spada i korišćenje suzavca starog 30 godina, od kojeg je preminulo nekoliko policijskih pasa.

 

NVO traže od specijalnog izvestioca UN protiv torture da pozove nadležne u Srbiji da sprovedu istrage o tim i svim ostalim slučajevima.

 

Traži se i da izvestilac apeluje na zvaničnike u Srbiji da priznaju i osude policijsku brutalnost, i time pošalju poruku da se bilo kakav oblik torture ne toleriše. Zatraženo je i da se apeluje na ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da svi policajci nose jasno vidljivu identifikaciju tokom protesta.

 

Nasilje na beogradskim ulicama za sada je rezultiralo prekršajnim postupcima i krivičnom istragom protiv dvojice osumnjičenih, ali samo protiv građana. Krivične prijave za nasilje policije nad građanima zavedene su u tužilaštvu i nema informacija da su NN policajci identifikovani.

 

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je nedavno da će „nadležne službe u okviru Ministarstva“ ispitati da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

 

Izvori: Insajder, Radio Slobodna Evropa

 

Comments: 0