Letnji dvobroj magazina Lice ulice

Od slova do romana Metia Kamberija

Branislava Opranović, 25.07.2020.

U prodaji je ovogodišnji letnji dvobroj magazina Lice ulice. Broj obiluje tekstovima pod motom „Ko to tamo čita“ a koji se na razne načine bave temom čitanja.

 

Uredništvo napominje da se godinama u javnosti provlače priče o krizi čitanja, te se barata pomalo proizvoljnim zaključcima o tome kako tehnološke promene, kulturni obrasci ili nešto treće utiču na to da se sve manje čita. Autore je, pre svega interesovalo zašto je čitanje uopšte važno, kako se odgaja čitalačka publika, te na koje načine nam čitalačko iskustvo može pomoći da bolje razumemo svet u kome živimo. 

 

U ovom broju predstavljena je prodavačicu magazina Jovanka, kao i devetnaestogodišnji Meti Kamberi, koji je pre samo sedam godina bio nepismen, a sad je napisao roman.

 

Odlazak Bekima Serjanovića obeležen je posvetom kroz reči i slike, a sledi i trekst koji propituje da li su nove serije preuzele mesto koje je nekad pripadalo romanu. U rubrici „Jugoslavija za početnike“ pred čitaocima je podsećanje na neprevaziđene jugoslovenske časopise za decu.

 

U saradnji sa Centrom za promociju nauke objavljen je tekst o „toplotnim ostrvima“ u gradovima, a u saradnji sa Muzejom Jugoslavije tekst o novitetu u ovoj instituciji, vođenjima na znakovnom jeziku.

 

Broj sadrži i tekstove o aktuelnim protestima u Americi, kao i vezi „svetačkih“ i navijačkih grafita po Beogradu, koji pokazuju kako se grafiti umetnost može koristiti i za propagiranje konzervativnih stavova.

 

Naslovnicu dvobroja magazina Lice ulice potpisuje Nikola Velicki, a ilustracije u magazinu Ksenija Pantelić, Đorđe Balmazović/Škart i Milena Čogurić.

 

Comments: 0