Zbrinjavanje beskućnika

Smeštaj, hrana i voda

Branislava Opranović, 14.04.2020.

 

 

Do sada se zbrinjavanje beskućnika u Novom Sadu odnosilo samo za one ljude bez krova nad glavom koji su sa teritorije Novog Sada. Režim vanrednog stanja, koji ne podrazumeva samo fizičku distancu i policijski čas od popodne do ranih jutarnjih sati, već od nedavno i višednevnu zabranu kretanja, učinio je da se i to promeni u mnogo čemu.  

           

Koronavirus je učinio da je novosadski Centar za socijalni rad obezbedio zbrinjavanje ne samo za one građane bez krova nad glavom koji su iz Novog Sada i okoline, već i za sve koji su se zadesili u Novom Sadu i silom prilika, od početka pandemije, ostali tu.

           

Sklanjanje s ulice, zbog zdravstvene bezbednosti samih beskućnika, svih drugih građana kao i okoline organizovano je tako što je pored Dnevne stanice za beskućnike i noćnog smeštaja, otvoren još jedan prostor za noćni smeštaj. Oba prostora za noćni smeštaj imaju dvstruku namenu.

             

U Dnevnoj stanici, koja je od nedavno na novoj adresi – Futoška 46, beskućnici mogu da se okupaju i dobiju jedan obrok, a tokom i dana i noći mogu da borave u dosadašnjim kontejnerima za noćni smeštaj u Ulici Zmaj Ognjena Vuka kod ambulante (muškarci), Temerinska 7 (žene) kao i u novootvorenom prostoru u Futoškoj 60. Ovo je osobiti važno zbog višednevne zabrane kretanja i fizičkih kontakata na otvorenom, jer nova organizacija smeštaja i zbrinjavanja obezbeđuje da beskućnici ne budu primorani da se skrivaju u nehigijenskim prostorima.

           

Nedostatak bunara sa pijaćom vodom u javnim prostorima na otvorenom, što beskućnicima umnogome otežava bitisanje i uzimanje vode za piće, donekle je za ove naše sugrađane ublažila Grupa B1 u saradnji sa fabrikom vode Minakva. Naime, B1 je inicirala, a Minakva donirala pakete flaširane vode Dnevnoj stanici u Futoškoj 46. Boce sa vodom beskučnici mogu da ponesu sa sobom. Dobra vest je da će akcija doniranja flaširane vode za piće trajati i u budućnosti. 

 

Comments: 0