Nakon požara u Ulici Jožefa Marčoka u Novom Sadu

Akcija solidarnosti i zagrljaji podrške za drugare

Branislava Opranović, 28.12.2021. god.

Sad opet imamo Bucu… Jako smo, brat i ja, bili tužni što je Buca ostala u sobi kada nam se zapalio stan…Plakali smo... Moji drugari iz razreda i razredna poklonili su nam novu zlatnu ribicu...Oni su jako dobri, obradovali su nas. Hvala. -  Prve su reči kojima jedanaestogodišnja devojčica A.T., bez mimike na licu, uz široko otvorene oči, opisuje svoje drugare i razrednu, tokom prvih susreta u školi, nakon tragičnog događaja u kome je ovoj četvoročlanoj porodici potpuno izgoreo stan i sve u njemu. Požar, u kome su izgorela dva stana i tavan višespratnice u Ulici Jozefa Marčoka u novosadskom naselju Liman IV, a u kome nije bilo ljudskih žrtava, dogodio se 13. decembra.  

I dok je vatra buktala bezmalo pet sati, mnoga deca su iz svojih domova skamenjena posmatrala užas – u toj zgradi koju liže veliki plamen, stanuju njihovi drugari!

Dobro je, na vreme su istrčali iz stana, nisu povređeni, požar je ugašen... A, šta sad? Kako da im pomognemo?

Nije prošlo mnogo, dosetili su se, dečija srca, drugarstvo i velika briga su, uz malu pomoć roditelja, smislili akciju: Nacrtaćemo najbolje što umemo, najlepše crteže, štampaćemo kalendare za narednu godinu, ponudićemo ih Novosađanima, za uzvrat za donaciju, a sav prihod darovaćemo porodici našeg školskog drugara iz IV-1 razreda čiji je stan izgoreo!

I bi tako. Sve se odvijalo vrtoglavom brzinom: Deca Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” i učiteljica desetogodišnjeg dečaka M.T. brzom, efikasnom, toplom, velikom solidarnom podrškom zagrejali su srca svojih vršnjaka – izradili su i ponudili kalendar za 2022. godinu građanima. Deca i razredna u odeljenju koje pohađa njegova sestra A.T. su prikupili donaciju, te odeću i slatkiše za drugare kojima je plamen progutao dom. Prikupljenu pomoć darovali su im s ljubavlju i zagrljajima podrške.      

Mama B.T.: Zahvaljujem se... odužiću se... Sve nam je izgorelo, pedeset godina života nestalo u trenu! Još smo u šoku. Otplaćujemo kredit za stan! Ali, nebo nas je pogledalo, živi smo i zdravi, a naša deca su u toplom, imaju šta da obuku. A, najvažnije od svega je da znaju da imaju divnu, brižnu, empatičnu učiteljicu i najbolje drugove na svetu! Mi smo, familijarno, uvek učestvovali u humanitarnim akcijama, usvojili smo i kucu... Suprug i ja učiimo decu da saosećaju sa ljudima kojima treba pomoć, da pomažu... Dobro se dobrim vraća...

Dečak P.: Da, ja sam smislio da crtamo za naše drugare, a mama i tata su mi pomogli i razradili ideju da napravimo kalendar... Uplašio sam se kad sam video vatru, sva su se deca jako zabrinula, pa gorela je nekom kuća! Kako će sad oni da žive!? Bojali smo se da su nam drugovi povređeni, posle smo se jako radovali što nisu... Prelep je osećaj kad nekom pomažeš, tu smo se svi složili.

Devojčica M. : Jako sam se uplašila, gledala sam požar s prozora, kad sam shvatila da je to zgrada u kojoj živi moj školski drug svašta mi se vrzmalo po glavi, pitala sam mamu – a, šta će oni sada, kuda će ići, da li imaju šta da obuku, da li im je hladno, šta im treba, kako da im pomognemo...

Mama Z.H.: Formirala sam posebnu grupu roditelja za ovu priliku, nisam sumnjala da ćemo se svi složiti da treba da pomognemo toj porodici i deci, školskim drugarima naše dece. Brzo smo se dogovorili i organizovali. Deca su bila ta koja su nas motivisala, prosto su zahtevali od nas da im pomognemo da oni nešto učine za svoje vršnjake. Mislim da smo rodili, odgajili i vaspitali decu velikog srca, prave male-velike ljude! To je u svemu najlepše, to nas drži u uverenju da ima nade za sve nas!    

 Diplome Grupe B1 deci velikog srca

             

- Nismo hvalisavci, ali ako smo imalo, a usudićemo se da mislimo da jesmo – tokom tri godine predanog i požrtvovanog rada u sprovođenju različitih humanitarnih akcija, učestvovali i  zajedno sa nama srodnim organizacijama u Novom Sadu – doprineli, makar promil, u razvoju svesti i potrebe za aktivizmom, solidarnosti i humanosti među građanima našeg grada, ponosni smo i ohrabreni da ne odustajemo i ne skrećemo sa našeg puta – rekla je članica Grupe Budi jedan Branka Kresoja, povodom dodele zahvalnica Grupe B1 humanoj deci, koja su organizovala akciju pomoći drugovima iz razreda, čiji je stan do temelja izgoreo.

- Posebno smo ohrabreni činjenicom da najmlađi Novosađani misle, veruju, saosećaju, umeju da se organizuju, delaju, imaju razvijenu volju za aktivizmom i solidarnosti u trenucima kada je njihovim bližnjima potrebna pomoć – rekla je Nataša Pušić Živanov, koja je u ime Grupe B1 uručila deci diplome za iskazanu solidarnost, drugarstvo i inicijativu.

Zbog toga je Grupa Budi jedan (Grupa B1) odlučila da nagradi decu, da nagradi ovu njhovu divnu akciju, ovaj veliki čin pameti, empatije i hrabrosti osnovaca iz škole “Žarko Zrenjanin”, koji su za tren odlučili, organizovali se i uspeli da ostvare svoj plemeniti cilj. U znak zahvalnosti i podstreka da i dalje u životu budu veliki ljudi, članice Grupe B1 uručile su deci diplome i počastile ih slatkišima. Javno, na pretprazničnom susretu u Mesnoj zajednici “Ivo Andrić” na Limanu, da svi vide čestitaju i odaju im priznanje za zagrljaja podrške drugarima iz razreda u jednom teškom trenutku njihovog i života njihove porodice.

Grupa Budi jedan takođe je podržala akciju dečije solidarnosti sa porodicom čiji je dom uništio požar, te donirala novac za kalendare. Dečijom rukom i srcem osmišljenje novogodišnje kalendare Grupa B1 uputila je, potom, prijateljima, saradnicima i donatorima, koji će takođe, uvereni smo, donatorskim prilozima podžati ovu akciju.

Članovi Grupe Budi jedan uvereni su da ovo nije kraj saradnji sa malim-velikim aktivistima. Prva vest koja nas u to uverava je i počasno članstvo u Grupi B1 za ove hrabre, dosetljive i nadasve empatične devojčice i dečake, od kojih svi mi imamo šta da naučimo.

Ovaj tekst nastao je uz finansijsku pomoć Evropske unije kao deo projekta “Budi Jedan od aktivnih za solidarnost – Promena je moguća ako delujemo solidarno!” koji Grupa Budi jedan sprovodi u okviru Programa Solidarno za prava svih - podrška braniteljima ljudskih prava u lokalnim sredinama 2021/2022. koji realizuje tim Solidarno za prava svih. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran autor  i Grupa Budi jedan i njegova sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije niti članova tima Solidarno za prava svih.

Comments: 0