Mašinska škola u Novom Sadu: Ekološki aktivizam

Za mir u svetu, održavaj planetu!

Branislava Opranović, 25.10.2021. god.

Kada je reč o aktivizmu i aktivnoj posvećenosti nekom opšte društveno korisnom cilju, koji se tiče različitih oblasti života i životnog okruženja, neretko smo skloni da saspemo drvlje i kamenje na mlade ljude. Te oni ni u čemu ne učestvuju, te sve ih mrzi, gledaju samo svoja posla, bez empatije su i svesti o delanju bez materijalne koristi, odmah pitaju koliko se plaća... Bahati su, smeće bacaju gde stignu, ne vide dalje od nosa, ne misle na budućnost... Neinformisani su, ne čitaju ništa, indiferentni su i ne haju za očuvanje životne sredine...

Da nije baš tako, dobronamerni bi pronašli pregršt suprotnih primera i to svuda oko nas. Samo ako se malo osvrnemo i bolje pogledamo. Kada je reč o naporima za očuvanje životne sredine i ekološkom aktivizmu, razni su i različiti načini, alati i putevi koje su aktivisti izabrali za svoju mukotrpnu i upornu borbu. 

Jedan od takvih valjanih primera, a na sasvim poseban način, a prostrt pred oči na hiljade građana nalazi se na Bulevaru kralja Petra I u Novom Sadu.

Na uglu, kod broja 38 smeštena je zgrada Srednje Mašinske škole. Ispred škole drveće, razno uredno okresano rastinje i zeleni, pažljivo održavani travnjak, čist, nigde ni papirića, ni opuška cigarete. Travnjak je oivičen niskom metalnom, lančanom ogradom u koju su „umetnute“ table s natpisima. Kratko, jasno i čitljivo su na nevelikim, ali dovoljno vidljivim tablama ispisane poruke koje pozivaju na očuvanje životne sredine. Nema ni trunke dileme kome su upućeni ovi slogani, šta poručuju učenici ovim porukama, a još manje šta misle i kako se ponašaju đaci koji pohađaju ovu školu.

Na tablama, između ostalog piše: Za mir u svetu održavaj planetu (Jovan 101); Ne prljaj, nemaš izgovor; Ne bacaj smeće, promeni svet, pre nego što se svet promeni za nas (Dragan i Borjana 301); Imaš mogućnost da održiš zemlju čistom za budućnost ( Kristijan 101)...

Jako je, u isto vreme, važno što su sve poruke, a ima ih duž čitave ograde, potpisane. Dakle, slogane su smislili sami đaci i sasvim smo sigurni da oni nisu samo deklarativni, već da su moto koji usmerava ponašanje ovih mladih ljudi i njihovih drugara u sopstvenom okruženju. Oni imaju čvrstu odluku da sopstvenim primerom utiču na vršnjake i sve ostale građane, ne bi li ih privoleli da razmisle i pridonesu očuvanju zdrave životne sredine. Da, pozivaju ih da ne budu indiferentni, da budu aktivni, da budu solidarni, da misle na sebe i na druge, da ulažu u budućnost, čuvaju i očuvaju planetu i ekološku ravnotežu na njoj.

Mali, čini se sasvim skroman, a zapravo, tako velik i snažan doprinos - đaci Srednje Mašinske škole u Novom Sadu, sudeći po ovom potezu odlučili su da ne čekaju druge, već da ono od čega zavisi i njihov život uzmu u svoje ruke. Jednom rečju da budu jedni od aktivnih, da imaju ideju, pokrenu inicijativu, pokrenu akciju, pošalju poruku i što je jako važno - pod nju se potpišu!

Da podsetimo: Srednja mašinska škola u Novom Sadu (SMŠ) je jedna od najvćih srednjih škola u Vojvodini. Osnovana je 1936. godine. Školu je pohađalo više od 50.000 đaka. U njoj se danas obrazuje oko 1500 đaka. Mnogi njeni učenici i profesori bili su velikani Srbije. Jedan od najznačajnijih je heroj Boško Palkovljević – Pinki, poznat još i po demokratskom štrajku zbog ukidanja đačke menze, koji je uzdrmao ceo Novi Sad. 

Ovaj tekst nastao je uz finansijsku pomoć Evropske unije kao deo projekta “Budi Jedan od aktivnih za solidarnost – Promena je moguća ako delujemo solidarno!” koji Grupa Budi jedan sprovodi u okviru Programa Solidarno za prava svih - podrška braniteljima ljudskih prava u lokalnim sredinama 2021/2022. koji realizuje tim Solidarno za prava svih. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran autor  i Grupa Budi jedan i njegova sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije niti članova tima Solidarno za prava svih.

Comments: 0