Fondacija za otvoreno društvo podržala projekat Grupe Budi jedan

Monitoring javnih nabavki u šest gradova Vojvodine

<a href="http://www.freepik.com">Designed by pressfoto / Freepik</a>
<a href="http://www.freepik.com">Designed by pressfoto / Freepik</a>

Fondacija za otvoreno društvo podržala je Grupu budi jedan (B1) u nameri da realizuje projekat “Monitoring javnih nabavki u oblasti socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”.

 

Projekat se sprovodi kao deo projekta „Balkan Tender Watch“, uz potporu Evropske unije.

 

Poznato je da je država, odnosno javni sektor, pojedinačno, u Srbiji kao i u čitavom svetu, najveći kupac roba i usluga. 

 

Nalazi različitih relevantnih tela i organizacija u Srbiji, koja se bave praćenjem javnih nabavki, ukazuju na to da se nepravilnosti i kršenja odredaba Zakona o javnim nabavkama javljaju u svim fazama procesa – od planiranja nabavki do realizacije ugovora, a često se dovodi u pitanje i svrsishodnost ugovaranja određenih roba, usluga i radova. 

 

Procene gubitaka zbog korupcije su poražavajuće: Po podacima OEBS Srbija je između 2002. i 2016. godine zbog korupcije u javnim nabavkama izgubila više od 10 milijardi evra, dok DRI navodi da su 2018. godine revidirani subjekti obavili nabavke koje nisu u skladu sa zakonom u iznosu od 1,82 milijarde dinara.

 

Ovi podaci ukazuju na neophodnost da se veći broj organizacija aktivno uključi u borbu protiv korupcije kroz monitoring javnih nabavki.

 

Grupa B1 smatra da će doprineti važnom poslu istraživanja i identifikacije mogućih osetljivih korupcijskih tačaka u procesu javnih nabavki u oblasti socijalne zaštite u AP Vojvodini, koji će se realizovati primenom Balkan Tender Watch (BTW) metodologije. 

 

Članovi grupe Budi jedan, stručni saradnici – diplomirani pravnici će u 6 gradova/opština (Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Sremska Mitrovica, Ruma) sprovesti monitoring javnih nabavki u oblasti socijalne zaštite, budući da ustanove socijalne zaštite spadaju u značajne institucije kojima se veliki broj građana obraća za uslugu, negu i zaštitu, te da se usluge odnose na najugroženije grupe stanovništva. 

 

Uvereni smo da će projekat Grupe Budi jedan doprineti unapređivanju procesa monitoringa javnih nabavki, kao i povećanju informisanosti građana o značaju borbe protiv korupcije. U isto vreme smatramo da će stručni rad Grupe Budi jedan doprineti osvetljavanju vrlo osetljivog i često postavljanog pitanja, koje za građane najčešće ostaje bez odgovora - Zašto kažeš javne nabavke, a misliš korupcija?

 

 

b1-portal, 24.12.2019.

Comments: 0