Projekat „Budi jedan od Aktivnih“ u Zrenjaninu

Grupa Budi jedan održala je Tribine o besplatnoj pravnoj pomoći u Zrenjaninu i Aradcu

Projektni tim Grupe Budi jedan, 31.07.2021. god.

Pravni tim Grupe Budi jedan održao je Tribine o besplatnoj pravnoj pomoći  u Zrenjaninu 20.07. i Aradcu 29.07.2021. godine  u okviru projekta “Budi jedan od aktivnih” koji se realizuje na teritoriji AP Vojvodine uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije kroz MATRA program.

 

Građani su detaljno informisani o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, propisanim uslovima koji moraju biti ispunjeni da bi neko mogao biti korisnik besplatne pravne pomoći, neophodnim radnjama, kao i načinima na koje ovo svoje pravo mogu da ostvare. Diskusije u okviru održanih tribina i ovoga puta su pokazale da građani nisu imali informaciju, ni saznanja o ovom Zakonu, što očigledno ukazuje na činjenicu da je obveštavanje građana ili u potpunosti izostalo ili da kanali informisanja koje su lokalne samouprave koristile nisu u dovoljnoj meri efikasni. Sa druge strane, građani su imali i niz pitanja u konkretnim pravnim stvarima za koje im je neophodna pravna pomoć. Razgovor sa građanima ukazao je i na visok stepen nepoverenja u institucije, a zaključak „da je pravda dostupna samo određenima“ jasno ukazuje da građani neretko odustaju i od pokušaja da ostvare svoja prava i traže zaštitu koja im po zakonu pripada, što ukazuje na potrebu daljeg osnaživanja građana kroz različite vrste edukacija, informisanja i podrške.

 

Održanim tribinama završeno je informisanje građana ovim putem  u okviru projekta „Budi jedan  od Aktivnih“, ali će pravni tim nastaviti  da informiše i  pruža pravnu podrške građanima/kama kroz svoje redovne aktivnosti, te u tom smislu pozivamo Vas da nas pratite putem naše fb stranice i portala ili pošaljete upite na office@groupb1.org

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Grupe B1 “Budi jedan od aktivnih”  uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije kroz MATRA program. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost autora  i ne mora nužno odražavati stavove Ambasade Kraljevine Holandije.

Comments: 0