Važan poduhvat Grupe Budi jedan u informisanju građana

Iskoristite zakonsko pravo na besplatnu pravnu pomoć!

Branislava Opranović, maj 2021. godine

            „Hteo bih samo da pitam ...“

            „Gde se ta služba nalazi”?

            „Možete li mi, molim vas, dati broj telefona...“

            „Ne, na žalost, ne znam da ispunim formular... treba da podnesem zahtev... ?“    

            „A, da li je to sigurno besplatno“?

            “Ja sam... imam li i ja pravo na to?

            “A, šta ako mi je potreban advokat...“

            Pitanja u prethodnim redovima samo su neka od sijaset onih koje, kucajući na vrata Grupe Budi jedan (Grupa B1), prethodnih meseci, postavljaju građani usmeno, telefonom, pismeno, preko društvenih mreža, kao i  putem kontakata preko lokalnih elektronskih medija. Brojnost tih pitanja sve više opravdava zamisao  i potvrđuje tezu o nephodnosti informisanja građana o njihovom zakonskom pravu na besplatnu pravnu pordšku i pomoć.  

            Na talasima radio stanica četiri grada u Vojvodini – Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi i Žitištu – u toku je, i trajaće i narednih meseci, emitovanje emisija o besplatnoj pravnoj pomoći (BPP). Sagovornice novinarkama i novinarima u radijskim prilozima su diplomirane pravnice Nataša Pušić Živanov i Marija Ristić Milovanović, članice pravnog tima Grupe B1.

          Praksa je, na žalost, pokazala da građani koji nemaju poznanike, prijatelje pravne struke, kuraži da pitaju, obrazovanja da artikulišu problem, ne slušaju radio, ne gledaju TV, ne čitaju novine, nemaju informaciju da postoji zakon koji reguliše obavezu pružanja BPP građanima, ostaju uskraćeni za, u nemalom broju slučajeva, neophodnu pravnu pomoć, što često dovodi do ozbiljnih životnih nedaća.

         I upravo zbog toga Grupa Budi jedan i njen pravni tim, odlučili su da se posvete pitanju informisanja građana i kroz medije, o jednom osobito važnom zakonskom pravu – besplatnoj pravnoj pomoći. U elektronskim medijima – Radio Novi Sad, Ami radio Kikinda, zrenjaninski Santos i Info centar Žitište  - je u toku serija priloga, a sadržaji emisija se mogu pratiti i na mrežama i web portalima.  

           Koliko je tema aktuelna i važna, koliko su građani zainteresovani i koliko im je neophodna informacija kako i gde u svojim lokalnim samoupravama da dođu do pravnog saveta, podrške i pomoći govori i podatak da je za samo nekoliko minuta, nakon što je Info centar Žitište postavio na Instagram i Facebook, objavljeni sadržaj videlo i, sva je prilika, pročitalo, više od sto ljudi. Od programske šeme svakog medija zavisi kada se emisije emituju. Sledeća emisija na talasima Radio Novog Sada je u ponedeljak 7. juna oko podne, a svaka naredna je prvog ponedeljka u mesecu u isto vreme. Ko propusti emisije na radio stanicama u Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi, u zavisnosti od medija, e njihov sadržaj, u može da pročita u tekstovima ili na web portalima, facebook stranicama ovih medija ili vidi u video klipovima.

            Cilj projekta Grupe B1 “Budi jedan od aktivnih “ - koji se sprovodi se uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije, kroz MATRA program - je snimanje stanja na terenu kao i analiza kako je zaživeo Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je Republika Srbija nakon dugogodišnje debate, konačno usvojila. Zajedno sa pružaocima besplatne pravne pomoći  u lokalnim samoupravama, Grupa B1 pokušava da dođe i do informacija na koji način su se organizovale službe za BPP u skladu sa Zakonom o BPP.

     Želja  i najvažnija misija Grupe B1 u ovom, za sada skromnom (zainteresovanost građana kazuje da ima mesta daljim i širim aktivnostima), ali važnom poduhvatu, je da  svojim aktivnostima – preko medija, ličnim kontaktima i odgovorima na mnoga pitanja građana, razgovorima sa ljudima u lokalnim samoupravama, organizovanjem javnih tribina, publikovanjem i delenjem letaka i plakata na javnim mestima i u različitim ustanovama, kao i u tekstovima na sajtu i facebook stranici Grupe B1 - informiše što više građana šta sadrži Zakon o BPP, ko ima pravo na BPP i pod kojim uslovima, te kako da ga aktivno koristi, jer na to ima zakonsko pravo! Razbijanje neinformisanost i neznanja u ovoj oblasti, upravo informisanošću i znanjem Grupa B1 smatra sporim i mukotrpnim, ali, sasvim sigurno, jednim od nedvojbeno neophodnih i nadasve efikasnih metoda, koji će u budućnosti olakšati život mnogim građanima.

         Jer, u civilizovanoj, uređenoj državi nije dovojno imati zakone koji štite građanska prava, već se valjanost donesenih zakona efikasnost sistema ogleda i u tome koliko građana zna za te zakone, kao i šta u njima piše. Koliko i u kojoj meri građanin poznaje svoja prava, koji su putevi  dostupnisti i korišćenja, te koliko institucije umeju i hoće da sprovode te zakone u praksi u korist onih zbog kojih su i doneseni.  A, doneseni su zbog Građana (veliko početno slovo nije gramatička greška) !  

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Grupe B1 “Budi jedan od aktivnih”  uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije kroz MATRA program. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost autora  i ne mora nužno odražavati stavove Ambasade Kraljevine Holandije.

Comments: 0