SAVET EVROPE O TURISTIČKOJ RUTI U REGIONU

Putevima Nikole Tesle

Branislava Opranović, 25.09.2019.

Ruta „Putevima Tesle” mogla bi uskoro da postane prva sertifikovana ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku, iznela je Manuela Graf, predsednica UO Klastera puteva kulture u Srbiji.

 

 Ona je potvrdila da je Institut za kulturne rute Saveta Europe uvrstio  rutu “Putevima Tesle” u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region.

 

U organizaciji Klastera puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i fakulteta, a povodom obeležavanja rođendana velikog naučnika Nikole Tesle (10. jul 1856.) leto u Srbiji protiče u znaku velikog naučnika.

 

Ruta „Putevima Tesle“ kroz Srbiju obuhvata Muzej Nikole Tesle u Beogradu; Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića; deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su nastale dobrim delom zahvaljujući  prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića; muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika; manastir Šišatovac, odakle potiče priča o Teslinoj ljubavi prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru.

 

Hrvatski deo rute podrazumeva Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle; Karlovac, grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka.

 

Ruta obuhvata i Maribor, u kome je Nikola Tesla 1878/1879. živeo i radio; Grac i Prag, jer je u ovim gradovima studirao;  Budimpeštu, Strazbur i Pariz, jer je u  njima radio, i Sjedinjene Američke Države u kojima je proveo najveći deo svog života.

b1-portal, 25.09.2019.


Comments: 0