Grupa B1, Mihajlo Agbaba i Gradska biblioteka u akciji pomoći Kristini i Veljku

Majušni oblačići čine veliki oblak darovanja

Branislava Opranović, 29.9.2021. god.

Kristina i Veljko Ristić, trogodišnji blizanci oboleli od cerebralne paralize moći će da idu na vežbe i narednih desetak dana - toliko je novca (41.890 dinara), zahvaljujući solidarnim Novosađanima, sakupljeno na prodajnoj izložbi slika Mihajla Agbabe, u nedelju, tog sunčanog jesenjeg dana koji je za nama, na uglu Dunavske ulice tokom zajedničke humanitarne akcije sa Grupom Budi jedan (Grupa B1) i Gradskom bibliotekom.

 -Ako svako od nas učini samo malo, tek pomalo, to će u krajnjem ishodu biti i te kako mnogo i značajno. Kada bi - dobro, ne možemo svi - mnogi od nas, dali jedan mali, najmanji deo sebe za sreću drugih, na tom bi se nebu od majušnih oblačića stvorio jedan veliki oblak darovanja... a, ima nas mnogo... I nas i nevoljnika – ovako to zamišlja Mihajlo Agbaba, samouki slikar. – Kako sam spojio slikanje i humanitarni rad – pa, lepo, emocijama! Da sam samo prodao šest slika, bez akcije kojima je prihod od prodaje bio namenjen, to ne bi bilo to! Usrećuje me što moje slikanje može da pomogne, umetnost u službi čoveka, humanosti i promena od lošeg ka boljem! Znam da mnogi umetnici takođe to često čine i uveren sam da ima još mnogo onih koji bi se rado odazvali nekoj sličnoj akciji, samo kada bi to neko osmislio i usmerio. Pojedinac malo šta može sam da promeni, sve karike moraju biti čvrsto u lancu - umetnici, organizacije civilnog društva, i Grad, koji mora da misli na sve svoje građane. Nismo mi jedni drugima rivali i neprijatelji, bar ne bismo smeli da budemo – tako je to zamislio Mihajlo Agbaba. Zamislio i ostvario!

Bilo je izloženo i dostupno prodaji trideset njegovih slika i radova. Sa nama, sa Mihajlom i njegovim roditeljima i prijateljima i saradnicima Grupe B1, su, osim slučajnih prolaznika, te onih koji su došli baš zbog ovog humanitarnog događaja i baš tu i tada, kao podrška porodici Ristić i čitavoj akciji bili i bibliotekarke Ivana Damjanac i Milena Vučković i direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović. Hvala. Solidarno, promene su moguće!

Mnogo je građana tog dana šetalo, neki od njih su nam se priključili, gledali slike, razgovarali, darivali, kupovali... Ali najveću našu pozornost, te najveću podršku i zahvalnost imala su deca, koja su se, s roditeljima ili bez njih, zaustavljala i pomno posmatala i zapitkivala šta su tu dešava. Neki od njih mašili su se i svog novčanika i džeparca, uz malo razmišljanja i snebivanja šta, kako i koliko, da bi pomogli drugarima u nevolji. Svaki njihov dar velik je kao kuća! Hvala njihovim roditeljima na ovoj lekciji. Uvereni smo da će neki od njihovih mališana biti uskoro naši saradnici, ili oni koji će, možda čak vrlo skoro, nama kazati šta i kako je najbolje delati! To je, sva je prilika, i najviši i najlepši domet svake humanitarne akcije. 

Donacije 

Svima onima koji su radi da doprinesu i pomognu najvažnijoj životnoj borbi porodice Ristić i njihovoj deci Kristini i Veljku obolelima od cerebralne paralize, a nisu stigli da tog dana, tokom humanitarne akcije Grupe B1, Mihajla Agbabe i Gradske biblioteke, dođu i priključe se - javljamo da to mogu da učine ili čine i dalje na žiro račun primaoca - Slađana Ristić

160-5500102281058-57, uz napomenu/svrhu - donacija za Kristinu i Veljka.

Grupa Budi jedan je, pak, uverena da je najefikasniji put do promena aktivizam informisanog odlučnog pojedinca u saradnji sa razumevanjem društva i institucija, te što raširenijom podrškom neindiferentnih, obaveštenih, empatičnih, svesnih građana i moćnih donatora. Organizacije civilnog društva tu su da primete, upozore, osvetle, artikulišu, usmere, rade, okupe, organizuju i budu na čelu krivudave, mukotrpne, ali moguće, zajednički neprestano krčene staze, do značajnih promena u poštovanju principa rodne ravnopravnosti, prava manjina i osoba sa posebnim potrebama.    

Zato su, tokom trajanja humanitarne akcije, članovi Grupe budi jedan istovremeno informisali Novosađane o svakodnevnim izazovima, nevoljama i neravnopravnom položaju, kojima su osobe sa invaliditetom i članovi njihovih porodica izloženi.

Humanitarna akcija - u kojoj je sakupljen skroman iznos novca, ali je, sasvim sigurno, darovan od srca – učinila je borbu porodice Ristić bar za treptaj lakšom, a put do uključivanja dece, Kristine i Veljka u svakodnevni samostalan život – tek malo mekšim, podnošljivijim, manje bolnim, kraćim i izvesnijim

Ovaj tekst nastao je uz finansijsku pomoć Evropske unije kao deo projekta “Budi Jedan od aktivnih za solidarnost – Promena je moguća ako delujemo solidarno!” koji Grupa Budi jedan sprovodi u okviru Programa Solidarno za prava svih - podrška braniteljima ljudskih prava u lokalnim sredinama 2021/2022. koji realizuje tim Solidarno za prava svih. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran autor  i Grupa Budi jedan i njegova sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije niti članova tima Solidarno za prava svih.

Comments: 0