Solidarni Novosađani razmenili darove sa Grupom B1, organizacijom kuda.org i Obrokom za porodicu 3 M

Pun tanjir na velikom stolu solidarnosti

Branislava Opranović, 22.10.2021. god.

Veliki, lepo postavljen, dugačak sto prepun đakonija. Na stolu prekrivenom stoljnjakom, po sredini diskretno svetle stone lampe.  Stotinak ljudi upravo ustaje nakon bogatog doručka, koji se prijatno odužio… Smenjuju ih drugi ljudi, koji nestrpljivo čekaju ručak… … Činije s ručkom koji se puši i miriše iznose Novosađani koji su ga pripremili za svoje komšije i sugrađane čiji tanjir koliko do juče nije bio ni pun, ni topao. Svi se osmehuju…

Ovako bi, kao u prethodnim redovima, izgledala slika koja bi, da smo je oživeli, zapravo odražavala ono što smo postigli nakon dva dana humanitarne akcije razmene darova “Svetlo za život” – hrana u zamenu za stonu lampu (iz jedinstvene, donirane kolekcije lane u Zrenjaninu preminulog Slobodana Berdovića Boba, dugogodišnjeg člana legendarne postave Dubrovačkih trubadura).

A, postigli smo... Ne, postigli ste, zapravo, vi, darodavci konzervirane hrane za siromašne i sugrađane beskućnike – vi, solidarni Novosađani razmenili ste, tokom naše akcije „Svetlo za život“, darove sa Grupom B1, organizacijom kuda.org i Obrokom za porodicu 3 M. Hvala.

Akcijom “Svetlo za život” pridružili smo se na ovaj način velikoj humanitarnoj domaćoj i međunarodnoj kampanji obeležavanja 17. oktobra Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Pun tanjir bar za nekoliko dana za više stotina ljudi, na tom našem zajedničkom velikom stolu solidarnosti u Novom Sadu, omogućio je veliki odziv empatičnih građana tokom dva dana akcije organizovane na Detelinari.

Nakon akcije i sortiranja hrane, brojke su rekle sledeće, sakupili smo: Gotova jela (259 kom), paštete, mesni naresci, sardine (186 kom), supa iz kese (31 kom), testenina (31 pak), palenta (30 pak), mleko (30 l), so (30 kg), ulje (30 l), kečap (1 kom), brašno (30 kg), šećer (30 kg), griz (20 kom), grickalice (3 kom), pire iz kese (9 kom), plazma keks (3 kom), keks petit beer (1 kom), pirinač (2 kg), kocke za supu (2 kom), nudle (1 kom), voda (10 balona po 6 l), paprika/ajvar (2 tegle), džem (1 tegla), krekeri rinfuz (2 kg) i čokolada (1 kom). Akciju „Svetlo za život“ podržala je i kompanija DOO ,,BB Minaqua" Novi Sad i poklonila 180 flašica (0,3l) vode, koja je tokom akcije podeljena građanima.

Namirnice smo podelili po vrstama, u zavisnosti od njihovih potreba - štićenicima svratišta za beskućnike, beskućnicima čiji je „dom“ u tzv. Kineskoj četvrti i siromašnim porodicama za koje se brine Obrok za porodicu 3M.

I to na sledeći način: Konzerviranu (gotova jela, paštete, mesne nareske i sardine ) darovali smo svratištu u Futoškoj 46 i predali socijalnim radnicama i negovateljicama. One će svakodnevno poslužiti kuvani, topli obrok onima koji dolaze u Dnevnu stanicu kao i obogatiti njihov doručak, jer beskućnicima Grad obezbeđuje dnevno po dva skromna sendviča i čaj. Gotovo svima njima je to jedino što pojedu i popiju tokom dana i noći.

Oni, koji iz različitih razloga ne svraćaju u svratište, a takođe su beskućnici smestili su se u delu tzv. Kineske četvrti, gde nema ni struje ni vode, ni grejanja... te smo njima, pored konzervi odneli i pakete vode za piće.

Od novca koji smo tokom akcije sakupili kao donaciju (34000 dinara) kupili smo namirnice za spravljanje obroka (brašno, so, šećer, pirinač...) koje za svoje štićenike kuvaju članice Obroka za porodicu 3M.

Nadamo se da smo svi zajedno, bar za promil i za tren ublažili nevolje jednom broju naših sugrađana. Sebe smo - a, sigurni smo da taj osećaj delimo i sa svima koji su učestvovali u akciji – takođe usrećili radošću darivanja našim bližnjima koji, na žalost, nemaju ni za hranu.

Comments: 0