Tužba zbog rodne neravnopravnosti

Devojčici nije mesto u horu dečaka?

Branislava Opranović, 22.08.2019.

Najstarija je muzička ustanova u Berlinu, Berlinski hor dečaka, osnovan još pre pet vekova, optužen je za rodnu diskriminaciju! Razlog tome je što u svoje redove nije hteo da primi devetogodišnju devojčicu. Njena majka nedavno je tužila hor zbog toga što, kako je izjavila, ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti.

 

Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše nemački Ustav, tvrdi majka devojčice koja je podnela zvaničnu tužbu, jer su njenoj ćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

 

U svojoj 554. godine dugoj tradiciji čuveni hor dečaka, koji je posebnu slavu stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu, nikada nije u svom sastavu imao osobu ženskog pola!

 

Činjenica je da postoji i ženski hor, u koji je devojčica mogla da bude primljena. Me|utim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dečački hor koji je postao institucija. Zato majka insistira da država mora da reaguje i umeša se u ovakav vid diskriminacije.

 

Rukovodstvo hora tvrdi da odluka o odbacivanju prijema dotične devojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihva}ena da je pokazala „izuzetan talenat i motivaciju“. U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi devojčica i dečaka zvuče dugačije iz „anatomskih razloga“, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umetničke slobode.

 

Advokatica Suzan Braklajn koja zastupa tužitelje, nazvala je ovo obrazloženje „vrlo čudnim“, s obzirom na to da je Univerzitet umetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dečaka, devojčicu preporućio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat. Polna pripadnost je jedini razlog zašto devojčica nije primljena u hor, insistira Braklajnova.

 b1-portal, 22.08.2019.