Projekat Ženskih studija i istraživanja i Ekumenske inicijative žena iz Omiša

„Šta žene od 65+ (ne)mogu u Srbiji danas?”

Branislava Opranović, 09.05.2020.

Pozitivne slike o starijim ženama, o njihovim  potencijalima i iskustvenim resursima, koje bi doprinele  prevenciji i suzbijanju diskriminacije  starijih žena u različitim oblastima života  i rada – cilj su projekta „Šta žene od 65+ (ne)mogu u Srbiji danas?”  organizacija Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada i Ekumenske inicijative žena iz  Omiša, o čemu govori i prvi bilten nedavno objavljen.

             

Predstoje tri istraživanja, čiji rezultati treba da doprinesu većoj socijalnoj uključenosti i vidljivosti starijih  žena, ali i njihovoj  ravnopravnosti, autonomiji, uvažavanju, poštovanju i dostojanstvenom  životu.

             

Istraživanja se bave potencijalima  i postignućima  starijih žena, kao i različitim vidovima diskriminacije kojima su one izložene u svakodnevnom životu, o korišćenju diskriminatornog  jezika o starijim osobama  i o istraživanju diskriminacije starijih žena u medijima i reklamama. Istraživanja će, svaka u svojoj oblasti, sprovoditi profesorka emerita Svenka Savić, Ankica Dragin, Tanja Radojević i dr Margareta Bašaragin.

             

U biltenu se navodi i da se projekat  bavi ejdžizmom, odnosno diskriminacijom  starijih osoba u najširem smislu. Ejdžizam  je opšteprisutna pojava, a njegovi oblici se razlikuju od kulture do kulture. Ciljevi  ovog projekta su da ukažu na postojanje ovog problema u Srbiji, kako bi projekat doprineo promenama u svakodnevnom životu i zakonodavstvu, a prvenstveno promeni svesti u odnosu na važnost prisustva starijih osoba u društvenom životu, kao i ostvarenju mogućnosti da se njihovo životno, profesionalno i rodno iskustvo prenese  mlađim osobama, navode nosioci istraživanja u prvom biltenu.

 

Comments: 0