18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Trnovit put od zakona do suzbijanja femicida

Branislava Opranović, 17.05.2021.

Ni jedna žena manje! – poklič je i upozorenje, poziv na svakodnevnu borbu svih nas, kojim građanke i građani Srbije, na čelu sa Mrežom Žena protiv nasilja, te i drugim nevladinim organizacijama, među kojima je i Grupa Budi jedan, podsećaju da 18. maj - Dan sećanja na žene žrtve nasilja, i ove godine dočekujemo sa poražavajućim činjenicama o rodno zasnovanom nasilju i ubistvima - femicidu, njegovom najbrutalnijem ishodu.

 

U svetu 137 žena biva ubijeno svakog dana!

 

U Srbiji je od početka godine, statistika kazuje, ubijeno 8 žena od strane partnera, supruga, sina i unuka. U prethodnih 10 godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ubijeno je više od 330 žena od strane partnera i članova porodice.

Podaci Mreže Žene protiv nasilja  o ubistvima motivisanim mržnjom prema ženama pokazuju da su ubice najčešće supruzi i partneri, da je najveći broj ubistava počinjem vatrenim oružijem i nožem zbog čega je u poslednjih 8 godina više od 400 dece ostalo bez majki.

 

Femicid predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na globalnom nivou i razlikuje se od drugih oblika rodno zasnovanog nasilja i ubistava. Prema podacima UNODC – a, iz 2017. godine, u svetu godišnje bude ubijeno 50 000 žena od strane partnera ili člana porodice, što znači da 137 žena bude ubijeno svakog dana.

 

Vlada Republike Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine. Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine. Od 16. do 18. maja, 7 žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

 

Mreža Žene protiv nasilja iznela je bojazan da ćemo i ove godine  ponovo svedočiti izjavama da država čini sve da spreči nasilje prema ženama kao i  femicid. Vedrana Lacmanović navodi da je porazna činjenica da je žena ubijena nakon što se nekoliko puta obraćala za pomoć nadležnim insitucijama, činjenica da su postojali indikatori koji su mogli ukazati da će doći do smrtnog ishoda nasilja, te činjenica da sve to nije dovelo do toga da njeno ubistvo bude prečeno, je posle višedecenijske borbe za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici. Mreža Žene protiv nasilja zahteva, stoga, da se neodložno obavi kontrola postupanja nadležnih institucija u ovom i  isvim drugim slučajevima gde su postojale ranije prijave nasilja, utvrdi da li je bilo propusta i kazne odgovorni.  

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu će biti i predlozi zakona o zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti. Taj zakon u Skupštinu je prosledila Vlada Srbije. Sednica je zakazana za utorak, 18. maj 2021.  

 

Grupa Budi jedan pozdravlja gest da se o predlozima ovih zakona, najzad, raspravlja u parlamentu Srbije, te u isto vreme upozorava da je od zakona o zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti, do suzbijanja nasilja prema ženama i femicida, dug  i trnovit put. Ne sme se dozvoliti da taj put krče samo svesne građanke, svesni građani i nevladine organizacije! 

Comments: 0