Osnaživanja rodne ravnopravnosti: Umrežavanje moćnih žena

Uspeh i postignuća

Branislava Opranović (Dnevnik), 03.03,2020.

 

Koliko su vidljive uspešne žene u Vojvodini? Koliko je među uspešnima moćnih i od čega zavise njihova snaga i moć? Na ova i mnoga druga pitanja pokušale su da odgovore nedvojbeno i zasigurno “vidljive” žene okupljene na nedavno održanom skupu u organizaciji pokrajisnkog ombudsmana pod nazivom   „Uspeh i postignuća iz perspektive žena“.

 

Cilj skupa, po rečima organizatora, je mobilizacija moći žena kroz izlaganja i umrežavanje uspešnih žena iz gradova i sa sela iz različitih sfera društvenog života – sporta, umetnosti, biznisa, nauke...ne bi li se razbili stereotipi i osnažila rodna ravnopravnost. A, sve, imajući u vidu činjenicu da su žene manje zastupljene na pozicijama moći od muškaraca. I na ovaj način se, po rečima pokrajinskog ombudsmana prof. dr Zoran Pavlovića, doprinosi povećanju vidljivost uspešnih žena u našem društvu, te ohrabruju i podstiču druge žene kojima tek predstoji put karijernog razvoja. U radu skupa učestvovale su žene iza kojih stoje značajna postignuća.

 

Poziv da govore o svom putu do uspeha prihvatile su operska umetnica i redovna profesorka Akademije umetnosti UNS dr Agota Vitkai Kučera, upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, vlasnica prvog privatnog doma za stare u Vojvodini „Villa Ankora“ (Subotica) Livija Biro, predsednica „Nurdora“Joland Korora, pomoćnica direktora za nauku u Institutu BioSens dr Ivana Gađanski Stanić, sportistkinja, streljaštvo Aranka Binder,  direktorka gimnazije „Svetozar Marković“ Tatjana Vukadinović i osnivačica „Komuna marketa“ Ivana Ilić.

 

- Treba biti posvećen poslu, a tajna uspeha je da radite posao koji vas čini sretnim i ispunjenim, jer se, onda, zadovoljstvo na poslu lako preliva u privatnu sferu i doprinosi lakšem balansiranju profesionalnih i porodičnih obaveza. Sretna okolnost  je i ako radite u timu koji skladno funkcioniše - smatra Tijana Palkovljević Bugarski.

          

Livija Biro je uverena da se mora delovati sa pozicije znanja, a ne moći, a ako želite da vas kolege poštuju i priznaju vašu kompetenciju morate se neprestano usavršavati.     

 

Treba govoriti o uspesima žena, jer je svaki uspeh važan. Međutim, treba govoriti i o svemu onome što stoji na putu do uspeha, o brojnim preprekama, koje vam crpe energiju i usporavaju vas. Na dve takve tačke pažnju je skrenula Ivana Gađanski Stanić: Prva je nostrifikacije diploma, a druga zadržavanje žena u nauci i sektoru IT tehnologija. Pitanje je kako zadržati žene u nauci i IT sektoru? Gađanski Stanić je navela primer rešenja iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se ženama sa visokim primanjima drastično umanjuje naknada zarade za vreme boravka na porodiljskom odsustvu, pa ispada da se žena finansijski kažnjava zato što je odlučila da rodi.

 

Tatjana Vukadinović smatra da uspešna žena može da bude autonomna, ne mora biti zavisna, korumpirana i nečiji poslušnik „U poslu koji radite morate dati sve od sebe i tako uticati na kolektiv i odnose u njemu. Sve se to, potom, reflektuje i na odnos učenika prema školi. 

 

Ivana Ilić: - Za uspeh žena veoma je važna njihova samouverenost i samopouzdanje. Verujem u sebe i znam da ću čvrsto oslonjena na svoju veru i uspeti.

 

-Imam britak jezik, a  moja sloboda proizilazi iz toga što nisam finansijski zavisna od Nurdora, naglasila je Jolanda Korora. - Za borbu sa vetrenjačama, ministrima, zakonima, predrasudama i nerazumevanjem potrebna je upornost, strast, ogromna energija i želja za uspehom. Pri svemu  tome se ne možeš ponašati kao da te, sem vlastitog uspeha, ništa drugo ne interesuje i ne tiče. A tiče te se! Ne možeš na ovoj planeti bitisati nezainteresovan za to što se zbiva sa ljudima oko tebe. Mora da te se tiče!“

 

antrfile

Građanska hrabrost

 

Da uspeh u sportu ne garantuje i lako ostvarivanje ljudskih prava, na svom primeru je ilustrovala Aranka Binder, koja se  na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barseloni, zbog sankcija, takmičila kao nezavisna učesnica i osvojila bronzanu medalju. Zbog inertnosti birokratskog aparata ona je, zbog odlaska na porodiljsko odsustvo, umalo ostala bez stipendije. Samo zahvaljujući sopstvenoj odlučnosti i ispoljenoj građanskoj hrabrosti da, oslonjena na moć medija, brani svoja prava ona je uspela da zadrži stipendiju.   

 

Comments: 0